Start 2019

De Stookkamer is begonnen in februari 2019 met het Zuidwestival!
Een festival door de wijk waar de huiskamers, tuinen en plekken van en in de buurt diende als podium. Tijdens het festival werd het Spoorzone ZuidWest project team geïntroduceerd die vanuit een klein ongezellig kantoortje op de eerste verdieping in het slooppand op de Stephensonstraat 38 aan de wijk zouden gaan werken. Hieruit zou later de Stookkamer ontspruiten!

Het projectteam was een team van gemeente ambtenaren, ontwikkelaars, co-creatie bureau Urban Sync, buurtbewoners, een sociaal ontwerper, Lotte de Haan en stadmaker Brigitte Kool van Stokkum. Deze bijzondere samenstelling van mensen zou na deze kick off veelvuldig in de wijk aanwezig zijn om met en aan de buurt te werken. Dit werd het werkteam Spoorzone ZuidWest.

De aanleiding voor het vormen van dit team was de geplande ontwikkeling in de wijk. De wijk gaat enorm groeien en bijna verdubbelen in het bewoners- en huizen aantal. Ook stond de gemeente voor een nieuwe participatie uitdaging, de omgevingswet vroeg hen steeds meer en veel eerder nieuws te delen met de buurt en de buurt daarin ook een stem te geven.

Nadat deze geplande ontwikkeling in een heel vroeg stadium bekend werd gemaakt en er door de gemeente een lastig te begrijpen spelregelkaart werd uitgedeeld in de wijk, kwamen er veel vragen en onzekerheid naar boven en stuitte de gemeente op onrust en tegenstand. Afbeelding

De mensen in de buurt die bezwaar hebben tegen de geplande bebouwing wisten
zichzelf goed hoor- en zichtbaar te maken. De mensen met opbouwende kritiek, actieve houding of zelfs een positief geluid lieten horen over de ontwikkelingen waren daarentegen nauwelijks zichtbaar.

Het werkteam was benieuwd of er mensen waren actief in de wijk die mee wilde denken en doen aan de transformatie van de buurt. En ook, vroeg het team zich af, hoe kan de nieuwe buurt straks aansluiten op de oude buurt als we die niet door en door kennen?

2020 - Co-creatie

Het team startte in 2020 met een jaarprogramma waarin we intensief aan de slag gingen om de wijk te doorgronden. In 2018 was er al een meedenkgroep samengesteld in de wijk waarmee de gemeente gesprekken heeft gevoerd en aan de hand van de gesprekken werden thema’s vastgesteld die van belang zijn in deze wijk. En waar dus zeker goed rekening mee gehouden moest worden in de ontwikkeling. De thema’s werden Groen en Gemeenschap, Gebouwen en Voorzieningen en Beweging en Mobiliteit.

Urban Sync stelde in opdracht van de ontwikkelaars HBB en Hoorne vastgoed een co-creatie traject samen waarin elk van de thema’s aan bod kwam. Buurtbewoners de buurt werd op een andere manier dan de bekende participatie avonden naar hun ideeën gevraagd over deze thema’s. Tegelijkertijd waren Brigitte en Lotte verantwoordelijk voor een actieve programmering in de wijk waarin dezelfde thema’s aan bod kwamen.

Bevroeg Urban Sync de bewoners over het percentage groen in de wijk, zorgde Lotte en Brigitte voor een wilde zaadbommetjes activiteit en wilde Urban sync weten wat mensen vonden van verschillende gevels, bouwde Lotte en Brigitte een hut met buurtkids. De gemeente was ondertussen ook bezig met de meer officiële participatie.

Samen met het team haalde we daardoor een veel breder geluid op uit de wijk in vergelijking met een klassiek participatie traject. Plots kwamen we ook meedenkende mensen tegen en raakte we in gesprek met mensen die nooit een participatieavond zouden bijwonen. Alles wat het team hoorde in de sessies, tijdens de activiteiten of gewoon op straat, zijn samengevoegd in een uitgebreid co-creatie rapport.

Meer over dit traject en de resultaten kun je nog steeds lezen op de website www.spoorzonezuidwest.nl

2020 - Co-creatie

Een bijzonder onderdeel van de co-creatie was de podcast Radio Zuidwest!
Hesje Andersson, kunstenaar uit de buurt, kwam met dit geweldige idee, en samen met Lotte kochten ze een enorme bakkers fiets waarmee ze erop uit trokken in de buurt om Er achter te komen wat er nou echt belangrijk is! Hoe woont deze buurt? Wat is de identiteit van deze buurt en wie maakt deze?

Twee maanden lang crosste zij door de wijk en maakte zij vijf afleveringen. Één voor elk kwadrant van de wijk die in vier kwarten wordt gehakt door de Pijlslaan en het spoor. In de podcast spraken we een heleboel interessante buurtbewoners en haalde we ontzettend veel informatie op. Maar een ding sprong er wel bovenuit en dat was dat de wijk een plek mist! Gewoon een plek waar je koffie kan drinken, je buren kan ontmoeten, kunt werken of iets kunt organiseren. En het was waar, tijdens onze fietstochten zijn we 0 toegankelijke plekken tegen gekomen.

Beluister de podcast via Spotify.

Zomer 2020 - Verhuizing

In de zomer van 2020 kwam er in het pand op de Stephensonstraat 38 een grote mooie ruimte vrij op de begane grond en met toegang tot de binnenplaats. Wij grepen onze kans en verhuisde de inhoud van het saaie kantoortje boven naar beneden. Wat een ruimte! Nu konden we eindelijk echt dingen organiseren zoals een buurt-gallerie of percussie sessie met een muzikant uit de wijk!
Dit kon best die plek worden die de buurt zo mist.

De naam de Stookkamer

In oktober 2020 riepen we een verkiezing uit in de buurt waar bewoners namen konden aandragen voor de plek en ook konden stemmen op hun favoriet. Als winnaar uit de bus kwam de naam De Stookkamer! – Een plek waar ideeën worden bedacht en waarvanuit de wijk wordt opgestookt.

Al snel gebeurde er meer en meer in de Stookkamer en kwamen er meer mensen bij. Bijvoorbeeld buurtbewoner Michael Breek die met zijn bedrijf Frankie Local de lekkerste koffie verzorgde in de wijk, Carst die het kinderatelier startte, Laurien die zich inzette voor de vergroening van de buitenruimte en de moestuinbakken introduceerde en Sarah die de expat community betrok, het werd echt een plek!

2021 - Stichting Stook

Eind 2020 liep het co-creatie traject af en werd het rapport geprint. Maar wat moesten we met de Stookkamer? We konden niet zomaar de deur dicht doen… het hele team hoopte op een voortzetting van de Stookkamer en bovendien besefte iedereen hoe onmisbaar de Stookkamer zou zijn in de toekomstige ontwikkelingen in de wijk.

Maar toch was een voortzetting niet zo makkelijk. Twee personen en buurtbewoners die zich super betrokken voelde bij alle gebeurtenissen, Hesje Andersson en Maaike Postma, besloten samen met Lotte dat er iemand de knoop
door moest hakken en dat er financiering geregeld moest worden voor het openhouden van de Stookkamer. Daarom richtte zij een stichting op, Stichting Stook met de missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken op wijkniveau. Hiermee vroegen zij financiën aan bij Stichting Doen en het VSB fonds om de Stookkamer voort te zetten.

Er werd bewust gekozen voor een culturele stichting in plaats van een stichting Stookkamer. We wilde dat er nog ruimte over bleef voor de buurt om hier een eigen vorm aan te geven. Tot op heden heeft de Stookkamer daarom geen rechtsvorm.

De Stookkamer anno 2022

2021 is een bewogen jaar geweest met veel onzekerheid, lockdowns en tegenvallers maar eigenlijk is het een heel mooi jaar! We hebben een super kracht erbij gekregen, Laura Schön. > anchor op pagina team > Laura) En er zijn veel mensen opgestaan om zelf iets te organiseren in de Stookkamer. 2022 zal opnieuw een dynamisch jaar worden met ups en downs maar dat maakt het spannend en leerzaam! Er is tenslotte altijd wat te stoken in de Stookkamer.

Meegewerkt aan de Stookkamer hebben

ABC architectuurcentrum, Andre Diependaal, Andrea Nieuwendijk, Angeline Rood, Anita van Rooij, Ankie meuleman, Anna Fisser, Anna Paulina Huizinga, Anna Richt, Arno de Jong, Bastiaan Commeren, Bernice Bartling, Bert Harmsen, Bob van Veen, Brigitte Kool, Brigitte Kool van Stokkum, Carst ter Horst, Casper de Canne, Casper de Puy, Charlotte Ekkebus, Charlotte Puyman, Corinn de Bock, Danielle Gunnewijk, David Llamas, De Remise Rockers, De ZuidWester, Dennis Cup, Desiree van Amsterdam, Diego Vos, Elianne van Tuijl, Eline Hoedeman, Elisabeth Keller, Elisabeth Tschogl, Els van Driel, Erica Huber, Erik Boele, Femke Nannes, Filip Houben, Fin Postma, Finley en Wouter, Floor Roduner, Floor Ziegler, Francine Houben, Frank van Roessel, Frits Zwanenberg, Garage A. de Rek, Geel Wit, Gemma Melis, Gens Wiersma, Golida Klein, Haarlems Straatorkest, Hanneke Rila, Harjap, Hesje Andersson, Heske Pohlmann Vonk, Inge Evers, Iris van Zanten, Jan Ketelaar, Jan en Angeline Rood, Jeannette Eversen, Jelmar Sanders, Jiske Gunkel, John Heeren, Joke Portegies, Joosje en Pepijn Zwaanswijk, Jordy van Berkum, Jose van Geldorp, Judith van Lamoen, Judith van der Poel, Jurre Bosch, Jurriaan Langstraat, Karin van der Pol, Laurien van der Vaart, Lieke van den Boogaart, Liesbeth Rood, Linda Andrea, Lotte de Haan, Maaike Postma, Machiel Bom, Manon Hoefman, Manon Juliette, Maria Elena Bisschop, Marianne Doornbos, Marije Scheerder, Marijk Kuijt, Marijke v. Lammeren-Dogterom, Marion Huis in ’t Veld, Marisa Beretta, Mariska van den Aarsen, Marjolein Huijser, Marlot, MaryAnn Smeding, Maurine van Mourik, Maurits Claase, Meander, Mees Thuis, Merlijn de Vos, Mevrouw van Opzeeland, Michael Agbodo, Michael Breek, Michiel de Ruijter, Mieke Bergkamp, Minco Jurgens, Minouche Besters, Moira Faber, Moniek Strikker, MunkiMotion, Myrna Verscharen-Somberg, Nancy van Garderen, Nora en Bo, Novara, Onno Hulsthof, Pascalle Hairstyling, Pepijn Reits, Peter Caspers, Philip Bruinhart, Reg de Jonker, Reinder Band, Renee de Jager, Rens Hagen, Rick van der Vlugt, Riemer, Rob Admiraal, Roelof Swiers, Rogier Tan, Rosa Meewese, Sandra Brandt, Sarah, Sasha Roosdorp, Shirly Jansen, Sicco Zijlstra, Sjoerd Andela, Sophie de Groot, Suzanne klaassen, Teun Gautier, Thomas de Groot, Tijs Aarts, Tilly and Eva Pendrick, Tim Ruijters, Tim van der Steen, Timothy, Tineke van der Meer, Tjarda Winkler, Ton Belderok, VeraThomas, Veronique Duboc, Wijkraad Houtvaartkwartier, Wouter van Schinkel, Ymke Wieringa, Yvonne Haneman, Zolder 023

Back To Top